fbpx
χάρτης
τηλέφωνο
Επικοινωνία
menu

Η μόνη σχολή ακροβατικών για ΑμεΑ στην Ελλάδα σε μια ξεχωριστή παράσταση!

Ο χορός είναι για μένα έκφραση και δημιουργία. Βγάζεις από μέσα σου ότι έχεις και το εξωτερικεύεις με την έκφραση των συναισθημάτων σου. Μέσα από τις κινήσεις, τον ρυθμό, την ενέργεια. Καταλήγεις να δημιουργείς ένα δικό σου μικρόκοσμο που μόνο κάτι θετικό έχει να σου προσφέρει. Ο χορός για τον καθένα μας είναι κάτι διαφορετικό, έχει άλλη αξία και σημασία. Κάποιοι θέλουν να είναι μόνο θεατές και παρατηρητές, όταν άλλοι με τον πρώτο ήχο έχουν ήδη ξεκινήσει να λικνίζονται.

Οι σχολές χορού έχουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Δεν είναι μόνο ότι συγκεντρώνουν, 10 ή 100 άτομα σε ένα χώρο και τους κάνουν μαθήματα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπτύσσεται και μαζί του εξελίσσονται και οι χορευτές. Για αυτό το λόγο όταν έπεσε στο μάτι μου μια σχολή χορού και για ΑμεΑ στην αγαπημένη Καλλιθέα (Αθήνα), έπρεπε να μάθω περισσότερα. Επικοινώνησα με την συνιδιοκτήτρια της σχολής House of Pole, Δικαία Παπαδημητρίου, που δέχτηκε αμέσως να με πληροφορήσει για τα έργα και τις ημέρες της σχολής.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή τη σχολή;

Αρχικά να διευκρινίσω πως το άρθρο αυτό εθελοντικά το αφιερώνω στη συγκεκριμένη σχολή, δεν είναι μια πληρωμένη διαφήμιση και ο μόνος μου στόχος είναι να προωθήσω το υπέροχο έργο τους. Γιατί είναι υπέροχο; Μα γιατί έχουν επιτρέψει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία δωρεάν και έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε όλους. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της κίνησης αυτής, θέλω να ξέρεις πως οι περισσότερες σχολές παγκοσμίως, όταν ακούν αναπηρία, με ένα μαγικό τρόπο γυρίζουν το βλέμμα αλλού.

 

Εκτός όμως ότι έχουν ανοίξει το χώρο τους για τα ΑμεΑ, ετοιμάζουν μια εκδήλωση στις 9 Ιουλίου και θεώρησα σωστό από μέρους μου να προωθήσω την εκδήλωση. Γιατί τέτοιες εκδηλώσεις συνήθως τις βλέπουμε να γίνονται μόνο στο εξωτερικό και να τυγχάνουν μεγάλης προβολής. Στην Ελλάδα μας φυσικά αυτό είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία.

Πάμε όμως στην ουσία. Να μάθουμε τι κάνουν σε αυτή τη σχολή. Μάλλον πιο σωστά, στις σχολές, καθώς είναι δυο στον αριθμό.

 

Οι σχολές House Of Pole ξεκίνησαν την επιτυχημένη τους πορεία στον κόσμο του ακροβατικού χορού το 2016 αρχικά στην Καλλιθέα και φέτος συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά και στον Πειραιά. Οι σχολές μας είναι ένας χώρος εκγύμνασης και δημιουργίας! Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τη μάθηση σε συνδυασμό με τη διασκέδαση δίνοντας σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις σωματικές τους ικανότητες ανεξάρτητα με την ηλικία, το φύλο, το σωματότυπος, την εμπειρία ή οτιδήποτε άλλο.

Το σπίτι μας είναι και δικό σας σπίτι και μαζί έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω. Όλους τους φόβους, τα άγχη, τις αδυναμίες και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας περισσότερο! Το House Of Pole είναι πιστοποιημένο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO (CID UNECSO)και εκπαιδευτικό κέντρο αθλητών και προπονητών.

Στις σχολές μας λειτουργούν και τμήματα ατόμων με αναπηρίες.

«Είμαστε η μόνη σχολή ακροβατικών αθλημάτων στην Ελλάδα όπου συνεργαζόμαστε με ανθρώπους με αναπηρία αφιλοκερδώς. Έχουμε τμήματα με παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών με τύφλωση, κώφωση, αυτισμό και σωματικές αναπηρίες. Ο αθλητισμός γενικά και ειδικότερα τα ακροβατικά αθλήματα προσφέρουν σε όλους έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, σε εμάς αλλά και στην συνεργασία και συμπεριφορά με τους γύρω μας. Αναπτύσσουν ξεχωριστές ικανότητες που έχουμε μέσα μας ακόμα και αν οι ίδιοι δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί να τις έχουμε. Επίσης λόγω αυτού δημιουργείται μια μεγάλη ψυχική ανάταση και μας κάνει όλους να συνειδητοποιήσουμε πως καμία αναπηρία δεν είναι ικανή να σταματήσει τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και αυτό ξεκινάει από τη θέληση!

Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και μοναδικός και πρέπει να μπορούμε να το αντιληφθούμε χωρίς να περιθωριοποιούμε κανέναν γιατί όλοι στην τελική είμαστε άνθρωποι και αξίζουμε ίσες ευκαιρίες και συμπεριφορές.

Η λέξη αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα, σημαίνει ατέλεια…δεδομένου αυτού τότε όλοι είμαστε ανάπηροι διότι σίγουρα κανένας δεν είναι τέλειος! Άπειρα παραδείγματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο ανθρώπων-κατά την κοινωνία- ανάπηρων που έχουν καταφέρει πράγματα πέραν κάθε φαντασίας οποιουδήποτε άλλου γιατί το θέλησαν. Αυτή τη θέληση «θέλουμε» κι εμείς να βοηθήσουμε να γίνει πράξη προσφέροντας τις γνώσεις μας και την καθοδήγηση μας.

Στους μαθητές μας από την αρχή της ενασχόλησης τους, από το 1ο τους κιόλας μάθημα μπορείς να διακρίνεις διαφορά στη ψυχολογία τους πράγμα που είναι το πιο βασικό για μια υγιή ζωή και καθημερινότητα. Μέρα με τη μέρα αυτό αυξάνεται και εξελίσσονται σωματικά και νοητικά. Μαζί τους εξελισσόμαστε και εμείς σαν δασκάλες και προπονήτριες. Πλέον ο μόνος διαχωρισμός που υπάρχει στους μαθητές είναι βάση επιπέδου στο άθλημα το οποίο επιλέγουν και προγράμματος του καθενός.

Διότι όπως εκπαιδεύονται εκείνοι στο εκάστοτε άθλημα έτσι κι εμείς εκπαιδευτήκαμε βρίσκοντας τους βέλτιστους τρόπους μετάδοσης της πληροφορίας και συνεχίζουμε με σκοπό πάντα να γίνει ακόμα καλύτερα. Εμείς γινόμαστε κωφοί, τυφλοί, σωματικά ή νοητικά διαφορετικοί και μέσω εμάς μπορούν κι εκείνοι να ακούσουν, να δουν, να πιάσουν και να αντιληφθούν! Η μεγαλύτερη χαρά για εμάς είναι να βλέπουμε χαμόγελα και το χαμόγελο σίγουρα δεν έχει καμία αναπηρία αλλά είναι τέλειο πραγματικά με όποιο τρόπο κι αν εκφραστεί!»

Πηγή ρεπορτάζ: newsitamea.gr